Kategorier
Tandvård

Akuttandvård i Stockholm – tips och råd

Har du fått ett kraftigt slag mot munnen eller slagit ut några tänder? I så fall kan du behöva akuttandvård. Här är några tips för dig som bor i Stockholm.

Kraftig tandvärk kan vara väldigt jobbig och göra att man måste besöka en tandläkare akut. Likaså om man varit med om en olycka och fått ett kraftigt slag mot munnen eller om någon tand slagits ut. Det är viktigt att man söker hjälp så snart som möjligt så att skadan inte förvärras. 

Detta gäller framförallt om man ramlat och slagit i tänderna eller på något annat sätt fått ett slag mot munnen och tänderna. Med rätt behandling kan tänderna stabilisera sig och man slipper tandlossning. Tandläkaren kan exempelvis ordinera endast flytande kost i ett par dagar tills smärtan och svullnaden har lagt sig.

Så går det till när man söker akuttandvård

När man uppsöker en tandläkare akut får man först och främst hjälp med att komma tillrätta med smärtan. Ibland får man hjälp med smärtstillande injektioner, i andra fall får man starka smärtstillande mediciner utskrivna. Tandläkaren undersöker tänderna och munhålan och fokuserar på problemet. Den allmänna munhälsan undersöks alltså inte. 

Om munhålan inte är alltför svullen tas även röntgenbilder och därefter beslutar tandläkaren om vilken behandling som blir aktuell. Ofta får man hjälp med en provisorisk lösning. Tandläkaren kan sällan göra mer för stunden eftersom svullnaden måste gå ner innan man kan påbörja en behandling och permanent åtgärda problemet. I stället får man en tid för återbesök.

Hur hittar man en klinik som erbjuder akuttandvård i Stockholm

Enklaste sättet att hitta en tandläkare som erbjuder akuttandvård i Stockholm är genom att söka på nätet. Ofta går det att boka tid via tandvårdsklinikens webbsida men man kan så klart också ringa. Det bästa är att välja en lite modernare klinik som har den senaste utrustningen. Detta eftersom modern utrustning förenklar många tandvårdsbehandlingar och gör att man upplever mycket mindre obehag.

Det är också en fördel att välja en klinik som inte ligger alltför långt bort eller som det går att ta sig till genom att åka kommunalt. Detta eftersom man inte ska köra bil när man har ont. Vanligtvis finns det tider mellan klockan sju på morgonen och halv nio på kvällen. Behöver man akuttandvård andra tider och nattetid kan man ringa 1177. 

Är akuttandvård dyrare än annan tandvård?

Akuttandvård i Stockholm behöver inte nödvändigtvis kosta mer än vanlig allmäntandvård då det finns kliniker som använder samma taxa. Ofta står det på hemsidan hur mycket det kostar men vanligt är mellan sjuhundra och ettusen kronor. Många kliniker har också ett prispåslag efter klockan sju på kvällen och det kan vara bra att fråga vad som gäller när man bokar tiden. 

Det kan vara bra att känna till att man vid återbesöket och den egentliga behandlingen som sker efter det att smärtan och svullnaden lagt sig, inte behöver gå tillbaka till akuttandläkaren. I stället är man fri att välja vilken tandläkare man vill. Att ersätta utslagna tänder är ofta kostsamt men priserna kan också variera och det lönar sig att jämföra priser mellan olika tandläkare.